Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

 10ΩΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – 200 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟΣ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ”

Συνάδελφοι,

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία ώστε να εφαρμόσει όλες τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Παρόλο τον χρόνο που της έδωσε ο λαός μας

αναλαμβάνοντας την «ατομική» του ευθύνη, η κυβέρνηση έχοντας πάντα ως γνώμονα την καπιταλιστική οικονομία.

  

  Όμως ας αναρωτηθούμε τα εξής:

 

    Αφού όλα τα κυβερνητικά παπαγαλάκια λένε πως το σύστημα υγείας αντέχει και είναι σε πλήρη ετοιμότητα, τότε γιατί οι υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό μειώνονται και χειροτερεύουν;

    Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Τίποτα! Το «στριμωξίδι» που βιώνουμε καθημερινά στα ΜΜΜ είναι ανύπαρκτο για την κυβέρνηση, μπροστά στο κόστος της ενίσχυσης

    Γιατί απορρίπτει επιδεικτικά τα αιτήματα για μείωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, μαζικά και τακτικά τεστ, εξαντλητική ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος, υγειονομική υποστήριξη των σχολείων κ.ά.

 

Είναι προκλητική πια λοιπόν η καραμέλα της ατομικής ευθύνης που η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις. Έχουν φορτώσει,  με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που «σέρνεται» στη σκιά της, στις πλάτες (ξανά) του λαού για να την βγάλουν καθαρή οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

 

Συνάδελφοι,

 

Όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας με μια σειρά από ΠΝΠ η κυβέρνηση διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο με την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση των μισθών, το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει ακόμα.

 

Με νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταργήσει την 8ωρη εργασία και να καθιερώσει το 10ωρο, νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, ευελιξία στον εργάσιμο χρόνο ώστε να μας απασχολούν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς να έχουμε σταθερό εργάσιμο χρόνο.

 

Για να μπορέσει βέβαια η κυβέρνηση να εφαρμόσει όλη την αντιλαϊκή της πολιτική χτυπάει και όποια συνδικαλιστικά δικαιώματα έχον απομείνει στην εργατική τάξη, ώστε από την μία οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να αντιδράσουν αφού θα τους έχουν στην φάκα και από την άλλη θέλουν σωματεία που να αγωνιούν για την καπιταλιστική οικονομία, να είναι «κοινωνικοί εταίροι», να βάζουν πλάτη στις επιδιώξεις των αφεντικών.

 

Θέλουν να μπορούν να μπορούν να περνάνε τα αντεργατικά τους σχέδια και να μην υπάρχει αντίδραση. Φάνηκε αυτό άλλωστε και στο χτύπημα της συμβολικής αγωνιστικής συγκέντρωσης στις 17 Νοέμβρη.  Οι ίδιοι που κουνάνε το δάχτυλο για την προστασία της υγείας, είναι οι ίδιοι που επιτέθηκαν σε  όσους αγωνίζονται για να υπάρξει ουσιαστική κρατική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να μην είναι κόστος η υγεία του λαού, των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όσων πάνε στη δουλειά τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των μαθητών στα σχολεία, των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, παντού.

 

Αποδεικνύεται διαχρονικά πως η  εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι δεμένη με την κρατική καταστολή και εφαρμόζεται απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Αξίζει μόνο να θυμηθούμε πως ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που έρχεται είναι συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα προβλέπει:

 

                     Το χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, και ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία, φακελώνοντας στην ουσία τον κάθε εργαζόμενο! Κι αν κηρυχτεί απεργία τότε έρχεται η καταστολή, αφού στο εξής η περιφρούρηση των απεργιών θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη αν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τα αιτήματα που οι ίδιοι αποφάσισαν !

 

 

                     Ο καθορισμός προσωπικού ασφάλειας, που για πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας αφού θα χρειάζεται το 40% των εργαζομένων να εργάζεται και καταλαβαίνουμε ότι έτσι η απεργία δεν μπορεί να αποτελεί όπλο των εργαζομένων αφού η λειτουργία της επιχείρησης δεν θα διαταράσσεται.

 

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

 

Συνάδελφοι,

 

Τώρα είναι η ώρα ώστε με μεγαλύτερη μαζικότητα και αποφασιστικότητα να απαντήσουμε στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης!  Δεν θα δεχτούμε να νομιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση. Αλήθεια πόσο σύγχρονη είναι στις μέρες μας η 10ωρη εργασία; Ειδικά εμείς, οι εργαζόμενοι της Vodafone, τα τμήματα IT και μηχανικών ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι πάει να πει ατελείωτες ώρες δουλειάς, meeting πάνω στα meeting, μόνιμο standby για τις «ανάγκες της επιχειρήσεως». Πόσο υποκριτικό είναι άραγε αυτό που μας λέει η εργοδοσία της Vodafone ότι η τηλεργασία είναι για την προστασία της Υγείας μας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν δώσει δεκάρα τσακιστή ώστε να προστατευθούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο  ;

 

Πόσο προκλητικό είναι να καυχιούνται για τα δισεκατομμύρια επενδύσεων για το 5 και την παραπέρα ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή που με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της καταγράφει αύξηση λειτουργικών κερδών,  στα τηλεφωνικά κέντρα τις εταιρείας επικρατούν μισθοί πείνας, πίεση και απολύσεις και οι συνθήκες υγείας και ασφάλειάς μας γίνονται ατομική ευθύνη. Όλα αυτά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως όλα αυτά τα κέρδη, την θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους την εξασφαλίζουν μέσα από την δική μας εκμετάλλευση.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

 

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν παράλληλα και την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, εμείς οι εργαζόμενοι να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να δουλεύουμε λιγότερο με αμοιβές και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που ανταποκρίνονται στο τι χρειαζόμαστε σήμερα εμείς και οι οικογένειές μας. Να έχουμε ουσιαστικό, ποιοτικό ελεύθερο χρόνο για εμάς και όχι για τον εργοδότη μας. Να έχουμε πρόσβαση σε υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμό, αθλητισμό κόντρα σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε συμπόρευση και μαζικοποίηση του επιχειρησιακού μας σωματείου!

 

Σε κοινή συμπόρευση με το κλαδικό μας συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ, δίνουμε την μάχη με κάθε συνάδελφο του κλάδου ώστε να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Κάνουμε στην άκρη κάθε τσιράκι της εργοδοσίας που μας καλεί να παλέψουμε για πιο ανθρώπινη εργοδοσία που θα μας πετάξει κάνα ψίχουλο από το τραπέζι σας να είμαστε επαίτες και όχι αυτοί που παράγουνε τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας.

 

Κανένας εφησυχασμός – ούτε ώρα χαμένη από τον αγώνα για τα δικαιώματα μας!

 

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

 

Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή!

 

Το Σωματείο μας στη Γενική του Συνέλευση στις 8/11 αποφάσισε την συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη!

 

Κριτήριο για εμάς είναι η ίδια μας η ζωή. Δεν χωράει άλλη αναμονή. Στον εφησυχασμό και την ομοψυχία που καλλιεργούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και οι δυνάμεις τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, εμείς απαντάμε με την πάλη μας στο σήμερα για υγεία, ζωή και εργασιακά δικαιώματα

 

 

Στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!