Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Μέρα Μαγιοῦ μοῦ μίσεψες, μέρα Μαγιοῦ σὲ χάνω,
ἄνοιξη, γιέ, που ἀγάπαγες κι ἀνέβαινες ἀπάνω […]
Γιέ μου, στ’ ἀδέλφια σου τραβῶ καὶ σμίγω τὴν ὀργή μου,
σοὺ πῆρα τὸ ντουφέκι σου – κοιμήσου, ἐσύ, πουλί μου
.
Γιάννης Ρίτσος

Να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στην περίοδο της πανδημίας η εργατική τάξη δεν ξεχνά, δεν σωπαίνει αλλά βγάζει φωνή κάτω από τις μάσκες. Από τους αγώνες του Σικάγο το 1886, τον Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη, από το σκοπευτήριο της Καισαριανής το 1944 με τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές, αυτός ο δρόμος μας οδηγεί και σήμερα για οργάνωση και ταξικό αγώνα κόντρα σε κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΕΕ.

Αυτή την περίοδο η εργατική τάξη δέχεται έναν ακόμα σκληρό πόλεμο στα κεκτημένα δικαιώματα της στο όνομα της καταπολέμησης του κορονοϊού. Απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, αφού η διασφάλιση και η ανάπτυξη της κερδοφορίας τους είναι η μόνη πηγή ζωής στα παράσιτα που έχουν καθίσει στο σβέρκο μας. Από κοντά η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα που κάνουν τα καλέσματα για εθνική ομοψυχία, για να πληρώσουμε πάλι εμείς τα χαμένα της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους.

Η υγεία του λαού κινδυνεύει από την αντιλαϊκή πολιτική που χρόνια τώρα εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Χιλιάδες περικοπές σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε κλείσιμο νοσοκομείων, με μειώσεις του προϋπολογισμού για την υγεία, με δηλώσεις πως υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και πρέπει να γίνει εκκαθάριση. Οι προσλήψεις του τελευταίου διαστήματος είναι σταγόνα στον ωκεανό στα 30,000 λειτουργικά κενά που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα 870 κρεβάτια ΜΕΘ από τα 3,500 που θα έπρεπε να υπάρχουν δεν μπορούν να κρύψουν την γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία.

Στον αντίποδα χιλιάδες μνημονιακοί και εφαρμοστικοί νόμοι πάρθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Γη και ύδωρ δόθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο ώστε να καταπατήσει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε η χασούρα του να είναι όσο πιο μικρή γίνεται. ΕΝΦΙΑ, μείωση αφορολόγητου, αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, χτύπημα στην κήρυξη της απεργίας από τα συνδικάτα, απολύσεις, 550 κατώτατος μισθός, είναι λίγα από τα δώρα που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή - Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Συνάδελφοι,

Έχουμε πείρα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς. Ξέρουμε πως για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να μπούμε στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Τώρα πια φαίνεται ξεκάθαρα πως ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο την ζωή που μας αξίζει το 2020. Και πως άλλωστε θα μπορούσε να γίνει αυτό από την στιγμή που όλος ο πλούτος που παράγεται, καρπώνεται από μια χούφτα παράσιτα;

28 ΑΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

To σωματείο μας στηρίζει την πανελλαδική μέρα δράσης των συνδικάτων και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Ήρθε η ώρα για οργάνωση και αγώνα για το σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα, μια μέρα που δεν θα μας βρει πάλι τσακισμένους, αλλά ενωμένους και με γραμμή ρήξης.

Την Τρίτη 28/4, δίνουμε συνέχεια στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ. Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας, δεν μένουμε σιωπηλοί! Παλεύουμε και διεκδικούμε ώστε η εργοδοσία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για την επόμενη μέρα. Δεν θα δεχθούμε να ξαναζήσουμε τις τραγικές εικόνες στα κτίρια της Vodafone με τον έναν πάνω στον άλλον. Δεν θα δεχθούμε να κάνει η Vodafone κουμάντο στην υγεία την δική μας και των οικογενειών μας.

Απαντάμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως όχι μόνο δεν θα δεχτούμε να αφήσουμε στην άκρη τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά μας, αντίθετα ακόμα πιο αποφασιστικά παλεύουμε για ζωή με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα. Παραμερίζουμε την ξεπουλημένη ηγετική ομάδα στην ΓΣΕΕ και τους ομοίους τους, που καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας, εχθρεύονται την αγωνιστική διεκδίκηση και με την στάση τους και τα λεγόμενά τους δε χάνουν ευκαιρία να δώσουν διαπιστευτήρια σε κυβερνήσεις και εργοδότες. Συσπειρωμένοι μέσα από το Σωματείο μας, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία. Οργανωνόμαστε στο επίπεδο του κλάδου, μέσα από το Κλαδικό μας Συνδικάτο,το ΣΕΤΗΠ, ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών. Ενώνουμε την φωνή μας με την εργατική τάξη όλης της χώρας, για ακόμα μία φορά -όπως και κάθε φορά απέναντι σε κεφάλαιο, κυβερνήσεις, ΕΕ.





Έτσι ξέρουμε να τιμάμε εμείς τους νεκρούς της τάξης μας

1Η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ