Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Για την τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του Σωματείου με την εργοδοσία (…ή μετασχηματισμός, εντατικοποίηση και απολύσεις)

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Μέσα σε μία ώρα ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας κατάφερε να χωρέσει το όμορφο όραμα του μέλλοντος που μας περιμένει με τον μετασχηματισμό της Vodafone σε Tech Comms και      παράλληλα να μας αναγγείλει ότι 17 συνάδελφοι δεν χωράνε σε αυτό το μέλλον και απολύονται.

 

Οι εξελίξεις στον όμιλο Vodafone πρέπει να σημάνουν συναγερμό σε κάθε εργαζόμενο είτε στα τμήματα πληροφορικής είτε στα τηλεφωνικά κέντρα. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας από τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε εταιρεία τεχνολογίας δεν πρέπει να μας συνεπαίρνει από αέρα αισιοδοξίας, όπως μας προτρέπει η εργοδοσία αλλά από αέρα κοπανιστό! Η επίθεση στα δικαιώματα μας θα είναι  μεγάλη, θα χτυπηθεί κι άλλο ο εργάσιμος χρόνος, η εντατικοποίηση θα χτυπήσει κόκκινο, θα υπάρξουν απολύσεις, διότι ο στόχος είναι η κερδοφορία του ομίλου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό της αγοράς όπως μας αναφέρθηκε.

 

Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας σήμερα μας ανακοίνωσε τις νέες επιδιώξεις του Vodafone group για τον μετασχηματισμό της εταιρείας. Η “νέα” εταιρεία θα έχει στόχο να πάρει μερίδιο της πίτας από διεθνή μονοπώλια, να μπει στην κούρσα των διεθνών ανταγωνισμών και γι αυτό θα χρησιμοποιήσει όπως αναφέρθηκε “το ευέλικτο μοντέλο εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της εταιρείας”.  Θα υπάρξουν νέες δομές σε όλα τα κομμάτια, θα μεγαλώσουν οι ομάδες σε επίπεδο group δηλαδή η συνεργασία τμημάτων από διαφορετικές χώρες, οι ρυθμοί της δουλειάς θα αυξηθούν από τις κεντρικές στρατηγικές και στόχους που θα βάζει η “μαμά” εταιρεία. Θα γίνουν εκπαιδεύσεις για “ευέλικτους” εργαζόμενους με πολλαπλά skills, νέες δυνατότητες, θα αλλάξουν οι ρυθμοί της δουλειάς, θα βλέπει η εργοδοσία ποιοι εργαζόμενοι έχουν δυνατότητες στην δουλειά και ποιοί όχι.

 

Ο παραπάνω μετασχηματισμός έρχεται να δυναμώσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να ενταθεί η εντατικοποίηση και η πίεση για να βγουν τα project και οι στόχοι της εταιρείας. Όπως ενημερωθήκαμε θα πρέπει ο εργαζόμενος να βάλει πλάτη ώστε να πάει μπροστά η εταιρεία και να συνεχίζει να υπάρχει. Το κύριο συνάδελφοι για αυτούς είναι να υπάρχει το κέρδος τους και πως αυτό θα γιγαντώνεται! Για τους εργαζόμενους μάλλον η “επομένη μέρα” θα έχει την πίεση, την ανασφάλεια και τον φόβο, ώστε να γινόμαστε ολοένα πιο “παραγωγικοί” για να μην μας πετάξουν έξω από τον όμιλοΤο αποδεικνύει το παράδειγμα των συναδέλφων από την πρώην Cyta που έδωσαν την ψυχή τους στο έργο του migration όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας,  αλλά πλέον περισσεύουν και δεν υπάρχουν θέσεις να μεταφερθούν.

 

Το νομικό οπλοστάσιο που αναφέρει συνέχεια η εργοδοσία πως έχει στα χέρια της είναι αυτό που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Το οπλοστάσιο αυτό είναι αέρας στα πανιά της εργοδοσίας, ώστε με ελεύθερα χέρια να τσακίζει τα δικαιώματα μας, να μπορεί η εργοδοσία να δένει με αλυσίδες όλο και πιο σφιχτά τους εργαζόμενους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως μας αναφέρθηκε είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ξεδιάντροπα αναφέρθηκε πως ο ρόλος τους είναι να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι ώστε να βγαίνει ο όγκος δουλειάς που δημιουργείτε και μετά να λύνονται! Ποιός καθιέρωσε την ευέλικτη εργασία και για ποιό λόγο και σε ποιανών τα χέρια είναι;

 

Άλλο παράδειγμα όπως ειπώθηκε η εξ αποστάσεως εργασία. Ενώ ο CEO της Vodafone διατυμπανίζει τον κύριο ρόλο που θα παίξει η τηλεργασία το αμέσως επόμενο διάστημα, οι χώροι εργασίας θα γίνουν “σύγχρονα” γραφεία βιτρίνας για τους πελάτες, η εργοδοσία μασώντας τα λόγια και     εκθειάζοντας τις ανώνυμες έρευνες που πραγματοποιεί, μας είπε πως απλά εφαρμόζει την θέληση των εργαζόμενων για δουλειά από το σπίτι. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των εργαζομένων καταγγέλλουν δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, υπερωρίες ώστε να πιαστούν οι στόχοι, τα stand by,   άδειες που δεν δίνονται αφού ο εργαζόμενος είναι σπίτι και δεν του είναι κόπος να ανοίξει το laptop. Ποιός καλλιέργησε τα προηγούμενα χρόνια αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο δουλειάς που οδηγεί τους εργαζόμενους στο μη χείρον βέλτιστο ας κάνει αυτή την δουλειά τουλάχιστον από το σπίτι του; Ποιος λοιπόν ετοιμάζεται να νομοθετήσει την τηλεργασία και στα χέρια ποιανών θα την παραδώσει;

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

δεν μπορούμε άλλο πια να υπομένουμε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε άλλο πια να μένουμε στην λογική του μικρότερου κακού. Σήμερα οι συνάδελφοι από την Cyta, αύριο ο καθένας από εμάς θα πάρει θέση στον  βωμό της κερδοφορίας. Ο δικός μας δρόμος δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με αυτόν της εργοδοσίας. Η στρατηγική της Vodafone όπως και συνολικά των μονοπωλίων του κλάδου, δείχνουν πως μας ετοιμάζεται ακόμα πιο μισή ζωή από αυτή που έχουμε σήμερα. Οι επιπτώσεις του νέου μετασχηματισμού θα έρθουν να σαρώσουν κάθε πτυχή των δικαιωμάτων μας ώστε η Vodafone να κερδίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

 

Οι εργαζόμενοι στο τομέα της πληροφορικής θα κληθούν να συνδυάσουν τους ρυθμούς της ζωής τους με εργαζόμενους σε άλλες χώρες, με διαφορετικά ωράρια εργασίας, διαφορετικές ώρες από χώρα σε χώρα, χειρότερο πλαίσιο δουλειάς και όλα αυτά σε συνθήκες τηλεργασίας.

 

Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα θα δουν την εντατικοποίηση και την πίεση να ανεβαίνει κατακόρυφα ώστε το δικό τους έργο να πιάσει τους άπιαστους στόχους που θα έχουν. Η ανακύκλωση των εργαζομένων θα συνεχίζεται ώστε να εξυπηρετεί την εργοδοσία στην εκμετάλλευση των νέων εργαζόμενων.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση το σωματείο μας απάντησε ξεκάθαρα: Εμείς μπροστά βάζουμε τις δικές μας ανάγκες! Εμείς προτάσσουμε πως οι δυνατότητες της ανάπτυξης της τεχνολογίας σήμερα δεν είναι για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό τους, αλλά πως θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Γι αυτό βάζουμε και το ερώτημα σε ποιανών τα χέρια είναι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και πως αξιοποιούνται;

 

Το σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συσπείρωση μέσα σε αυτό, μέσα στο κλαδικό συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ, ώστε να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Ξέρουμε και έχουμε πείρα πως μόνο ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας. Μπορούμε σήμερα μαζικά να αποσπάσουμε νίκες. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες που θα διασφαλίζονται από την κλαδική σύμβαση που έχουμε επεξεργαστεί. Δεν είμαστε μόνοι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες που η πλειοψηφία είναι στο σπίτι. Οι ανάγκες μας, η αγωνία μας για την επόμενη μέρα είναι σε κάθε σπίτι, όπως εκεί είναι η ελπίδα πως όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας και να επιβάλουμε το δίκιο μας.

 

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26/02, στις 08:30, στα κεντρικά της εταιρείας στο Χαλάνδρι, (Τζαβέλα 1-3)

 

ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ – ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!