Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 06/02, 12:00

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 06/02, 12:00, ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ( Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος)

Συνάδελφοι,

 

Ένα χρόνο που η πανδημία είναι εδώ, η προστασία της Υγείας μας συνεχίζει να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Την ώρα που απαιτούμε τα αυτονόητα, δηλαδή  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κλίνες ΜΕΘ, άνοιγμα όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν, των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Φροντίδας, η κυβέρνηση της ΝΔ, έκοψε 600 εκατ. από τον προϋπολογισμό για την Υγεία.

 

Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να γίνεται σφαγή ανάμεσα σε πολυεθνικές και κράτη για το ποια εταιρεία  θα κερδίσει παραπάνω από την εμπορία  του εμβολίου, ενώ όλη έρευνα και η γνώση θα έπρεπε να έχει τεθεί στην υπηρεσία αντιμετώπισης και στην παρασκευή φαρμάκων.

 

Ένα χρόνο που οι χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα μπορούσαν να έχουν προσληφθεί για να καλύψουν κενά και ελλείψεις και όμως τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά και τα σχολεία ανοιγοκλείνουν. Η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει νομοσχέδιο που εντείνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και δαπανά με θράσος 30 εκατομμύρια ευρώ για Πανεπιστημιακή αστυνομία.

 

Όλα αυτά την  ίδια στιγμή που με την πλήρη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων θα δαπανηθούν 2 δις για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Μας εμπλέκουν πιο βαθιά στα πολεμικά "παιχνίδια" και τους ΝΑΤΟΪΚούς σχεδιασμούς που εγκυμονούν κινδύνους για το λαό μας.

 

Είναι υποκρισία να μας καλεί η κυβέρνηση να δείξουμε «ομοψυχία» και ενότητα, να συναινέσουμε στο χτύπημα της ζωής μας. Είναι υποκρισία να μας κουνούν το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης οι ίδιοι που με την πολιτική τους θέτουν καθημερινά τη ζωή και την ασφάλειά  μας σε κίνδυνο ενώ Μ.Μ.Μ. και χώροι δουλειάς έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες.

 

Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους!

 

 

Αποδεικνύεται περίτρανα πως το μέλημα της κυβέρνησης  της ΝΔ, είναι να εξασφαλίσει όλο εκείνο το νομοθετικό οπλοστάσιο, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, που θα διασφαλίσουν στο κεφάλαιο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς του. Να διασφαλιστούν νέα πεδία επενδύσεων και δραστηριότητας για το ξεπέρασμα της κρίσης , προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Η όποια αντιπαράθεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ δεν αφορούν στην ουσία της συζήτησης αλλά στον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική.

 

Η ίδια μας η πείρα όμως, για το πόσα χάσαμε στην προηγούμενη κρίση όμως είναι υπαρκτή. Οι περικοπές στους μισθούς, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, οι μειώσεις στις συντάξεις, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι εργολαβοποιήσεις επεκτάθηκαν καθολικά και είναι εδώ. Τα επιχειρηματικά τους πλάνα, με εξαγορές και  συγχωνέυσεις σε όλο τον κλάδο, τα πληρώσαμε οι εργαζόμενοι με χτύπημα στα δικαιώματά μας. Πάνω σ΄αυτό το έδαφος έρχεται ο νέος γύρος επίθεσηςΗ έκθεση Πισσαρίδη, για την οποία πανηγυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η άθλια πλειοψηφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, φέρνει 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, διάλυση του Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, δουλειά μέχρι τα γεράματα.

 

 

 

« Οι εργαζόμενοι των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής είναι καλά.. μας λένε»

Λέξεις όπως «πράσινη ανάπτυξη» και «ψηφιακός μετασχηματισμός» που είναι στην ψηλά ατζέντα του κεφαλαίου, τις ακούμε καθημερινά. Τα δισεκατομμύρια που συζητάνε για την εξέλιξη και τον μετασχηματισμό της Vodafone και συνολικά των μονοπωλίων του κλάδου τα έχουμε βγάλει και τα βγάζουμε από την δική μας δουλειά. Η Vodafone, με τις νέες επενδύσεις για το 5G, τις συμπράξεις με το Δημόσιο (Σύζευξης) , με τον μετασχηματισμό της, μας δείχνει τον  δρόμο για την περαιτέρω κερδοφορία της εταιρίας  και πως περνάει μέσα από τη δική μας προσαρμογή και μεταμόρφωση. Θα δουλεύουμε πια για όλες τις Vodafone ταυτόχρονα, θα τις στηρίζουμε όλες μαζί, θα τρέχουμε ακόμα πιο γρήγορα και οι ομάδες πια θα αποτελούνται από όλον τον κόσμο. Η εργασία θα «ξεχειλώνει» ακόμα περισσότερο για να προάγει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ζωνών ώρας. Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και να πιάσει νέους στόχους παραγωγικότητας. Το πως θα διατηρήσουν τα κέρδη της Vodafone υψηλά μας το εξήγησαν και θα κάνουν ότι μπορούν μέχρι να το καταλάβει και ο τελευταίος.

 

 

Προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι εμείς οι εργαζόμενοι της Vodafone και γενικά οι εργαζόμενοι του κλάδου είμαστε «καλά» γιατί οι εταιρείες μετασχηματίζονται, επενδύουν και ότι από αυτό δεν θα βγούμε χαμένοι.

 

Ρωτάμε:

*                  Το «καλά» είναι 9ωρες συμβάσεις με πραγματικό χρόνο εργασίας 12 ώρες και βάλε;

*                  Το «καλά» είναι μηνιάτικες συμβάσεις στα τηλεφωνικά κέντρα και μισθό που δεν φτάνει για τα βασικά;

*                  Το «καλά» είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η αύξηση στόχων, τα εξαντλητικά deadlines;

*                  Το «καλά» σημαίνει καθολική εφαρμογή της τηλεργασίας ως μια νέα ελαστική μορφή απασχόλησης που ήρθε για να μείνει και οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εργοδότες. Άλλωστε ο ίδιος ο CEO του Vodafone group ανέφερε, ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε, λόγω της δικής μας περισσότερης δουλειάς ενώ τα κόστη τους μειώθηκαν! Γι αυτό και θέλουν να την καθιερώσουν μόνιμα πλέον!

*                  Το «καλά» είναι ο τρόπος με τον οποίο η Vodafone διαχειρίζεται την πανδημία; Σε όλα τα κρούσματα που έχουν προκύψει στους χώρους δουλειάς, το μόνο που κάνουν είναι να εκκενώνουν την αίθουσα του κτιρίου και όλοι οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν σαν να μην έγινε τίποτα!

 

Τώρα είναι η  ανάγκη , όσο ποτέ άλλοτε να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

 

 

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι δεν χωράει άλλη στάση αναμονής. Δεν θα «κάνουμε υπομονή και μετά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», γιατί η κανονικότητα τους είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να παλέψουμε μέσα από το Σωματείο μας, σε συντονισμό με το Κλαδικό μας Συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ για την ίδια μας τη ζωή!

Κριτήριο για εμάς είναι το ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες σήμερα να δουλεύουμε λιγότερο, να αμειβόμαστε με βάση τις ανάγκες μας,  Να κατοχυρώσουμε τους όρους δουλειάς μας με ΣΣΕ, που στο περιεχόμενο να υπηρετούν αυτές τις ανάγκες, τις δικές μας και όχι τις ορέξεις του εργοδότη. Να απολαμβάνουμε τους καρπούς της δουλειάς μας. Κριτήριο για εμάς είναι να έχουμε πραγματικά Δωρεάν Δημόσια Καθολική Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία. Κριτήριο για εμάς πρέπει να είναι όλη η δυνατότητα που υπάρχει από την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης να τεθεί στην  υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών μας με βάση το σήμερα.

 

Η δύναμή μας είναι στον αγώνα και την διεκδίκηση. Αυτό φοβούνται οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Γι’ αυτό νομοθετούν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, γι’ αυτό χτυπούν την απεργία. Γιατί ξέρουν καλά πως η οργανωμένη αντεπίθεση με στόχο και περιεχόμενο που αμφισβητεί στα ίσα κεφάλαιο, ΕΕ, αστικά κόμματα είναι που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

 

 

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα τα χτυπήματα που δέχεται. Οργανωμένοι και όλοι μαζί όμως μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση της κυβέρνησης-αστικών κομμάτων και εργοδοτών και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 06/02, 12:00, ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

( Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος)