Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ VODAFONE, ΣΗΜΑΙΝΕΙ 24/7 ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 


Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Για άλλη μία φορά η διοίκηση της Vodafone σπεύδει περιχαρής να υλοποιήσει τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, πολλές φορές πριν καν νομοθετηθούν! Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η εργοδοσία μας ανακοινώνει, πως μας επιτρέπει (!) να προσερχόμαστε στην εργασία μας μία φορά την εβδομάδα. Αρκεί να έχουμε πρώτα παίξει μουσικές καρέκλες στο κινητό μας για να έχουμε κλείσει θέση, να έχουμε κάνει πρόσφατο τεστ COVID-19 (με έξοδα ποιου;) και άλλα συναφή. Με την καλλιέργεια κλίματος μόνιμης παραμονής στα σπίτια μας, επιβάλλει και με την τηλεργασία ως όχημα, ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της εργασίας όπου μας θέλει μόνιμα διαθέσιμους να δουλεύουμε όποτε, όπου και όσο εκείνη προστάξει (συνδεδεμένους εξάλλου μόνιμα από το κινητό μας με εφαρμογές), χωρίς κανένα διαχωρισμό εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.

Καλό είναι να γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν, πριν την πανδημία, και να θυμηθούμε τα πεπραγμένα της, που τόσο δήθεν κόπτεται τώρα για τα μέτρα προστασίας και την τήρηση των προβλεπόμενων.

  • Με τη συνεχή μείωση ορόφων και το στρίμωγμά μας σαν τα ζώα, με τις τάβλες, τα σκαμπό από μπαρ, τα τραπέζια μπιλιάρδου και πινγκ πονγκ σε ρόλο θέσεων εργασίας, με τα ανήλιαγα και χωρίς παράθυρα σάουνες - meeting rooms.
  • Είχε σπεύσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με 9ωρες συμβάσεις στα τμήματα Μηχανικών, Πληροφορικής, Δικτύων, Υποδομών και Marketing, με την συγκατάθεση του ‘αριστερού’ Υπουργείου Εργασίας, που μια σειρά από δυνάμεις στο κίνημα εκθείαζαν.
  • Καλό είναι επίσης να θυμηθούμε ότι επί ένα χρόνο πανδημίας η Vodafone δεν προέβη σε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Αντί αυτού, χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με την κυβέρνηση, παρουσίασε την τηλεργασία ως πανάκεια και μετέθεσε τα πάντα στην ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς.
  • Στις περιπτώσεις κρουσμάτων στα κτήρια αρκέστηκε στη μεταφορά του τμήματος σε άλλο κτήριο (για να διευκολύνουμε και τη διασπορά!) και την απολύμανση κατόπιν εορτής.

Συνάδελφοι, αυτό που έχουμε βιώσει ένα χρόνο τώρα και συνεχίζουμε να βιώνουμε, δεν είναι παρά η εκδήλωση, στο χώρο δουλειάς μας, μίας γενικής και ολόπλευρης επίθεσης που ήταν στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια και εφαρμόζεται τώρα με αφορμή την πανδημία. Εδώ και έναν αιώνα δεν υπήρξε στιγμή που οι εργοδότες συμβιβάστηκαν με την έννοια «8ωρο». Σήμερα, με το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζεται το έγκλημα, όπως ακριβώς το θέλουν οι εργοδότες.

Παρουσιάζουν το χτύπημα της ζωής μας, ως «μοντέρνο», «benefit», «νέο μοντέλο εργασίας» και άλλα κωμικά.

Μοντέρνο σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας είναι να μιλάμε για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο και όχι να ξαναγυρνάμε στο 1886.  Όλα όσα εμείς παράγουμε με τη δουλειά μας, μπορούν να μας εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή με δικαιώματα. Μπορεί να μειωθεί πραγματικά ο εργάσιμος χρόνος, να έχουμε ουσιαστικές αυξήσεις και όρους δουλειάς με βάση τις ανάγκες μας. 

Ως καταλύτης στη συγκεκριμένη επίθεση αξιοποιείται η τηλεργασία, για να μείνουμε αποκομμένοι ο ένας από τον άλλο, αποξενωμένοι, καθένας μόνος του απέναντι στην υποτιθέμενη παντοδυναμία του εργοδότη. Για αυτό και η Vodafone κάνει πως δεν λογαριάζει την συλλογική δράση των εργαζόμενων, το Σωματείο μας. Είναι όμως γελασμένοι!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΟΜΑΣΤΕ !

Απαιτούμε την επιστροφή μας στα γραφεία μας ΤΩΡΑ με όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας απέναντι στην πανδημία, με ευθύνη της Vodafone. Με συνεχή και μαζικά τεστ Covid-19 μέσα στο χώρο δουλειάς, μόνιμη παρουσία ιατρού εργασίας σε κάθε κτήριο, τακτικές απολυμάνσεις παντού.

Δίνουμε τη μάχη απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο που πάει να κάνει τη ζωή μας λάστιχο και να μας κάνει να ρυθμίζουμε την κάθε μέρα της ζωής μας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του εργοδότη. Να μείνει στα χαρτιά!

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ