Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη Σύνταγμα 8 μ.μ. για το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις

 

Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!!!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε το αισχρότατο νομοσχέδιο-τερατούργημα που στόχο έχει την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Κυβέρνηση και εργοδότες με αυτόν τον τρόπο περνούν  σε μια ακόμα προσπάθεια φίμωσης της δύναμής που έχουν οι εργαζόμενοι όταν λειτουργούν μαζικά και συλλογικά μέσα στους χώρους δουλειάς και τα Σωματεία τους. Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών, των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ζεσταίνει στο σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Έρχεται σαν συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το οργανωμένο κίνημα που αμφισβητεί την εξουσία τους.

Το “νομοσχέδιο”, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:

          Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)

         Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)

         Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)

 Ανάγεται σε «ιδιώνυμο» η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

          Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)

         Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)

         Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)

         Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

 

Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Με πρόφαση την πανδημία και την αδυναμία του συστήματος Υγείας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του προηγούμενου διαστήματος, κυβέρνηση, αστικά κόμματα και πανταχού εργοδοσίες μας έκλεισαν στο σπίτιΡίχνοντάς μας το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης», προσπαθούν να μας κρατήσουν απομονωμένους και διαχωρισμένους, χωρίς να μπορούμε να εκφραστούμε μαζικά. Είτε μέσω της τηλεργασίας που στην Vodafone και σε πολλές εταιρείες του κλάδου ανθίζει, είτε εκμεταλλευόμενοι όλες τις ΠΝΠ μέσω των οποίων καταφέρνουν επιτέλους να περάσουν μέτρα τα οποία οι αστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο (εκ περιτροπής εργασία, αναστολές, ευέλικτο ωράριο), εκφραζόμενοι αμφότεροι μέσω των απαιτήσεων του ΣΕΒ, χρόνια προσπαθούν να επιβάλλουν στα πλαίσια αύξησης της κερδοφορίας τους.

Σε αυτά τα πλαίσια και η εργοδοσία της Vodafone επιλέγει να εφαρμόσει ευλαβικά όλα τα νέα μέτρα κατά πως την εξυπηρετούν, δείχνοντας το «ανθρώπινο» πρόσωπό της κατά το δοκούν, διαφημίζοντας την στήριξή της στους πληγέντες από τον Covid-19 από την μία τάζοντας θέσεις εργασίας μέσω διαφόρων site ευρέσεως εργασίας, και απολύοντας 5 συναδέλφους που προσλήφθηκαν εν μέσω πανδημίας και έβγαζαν όλη τους τη δουλειά από τα κτήρια στην καραντίνα από την άλλη. Σε όλη την διάρκεια του lock down η πίεση ειδικά στους συναδέλφους στα τηλεφωνικά χτύπησε κόκκινο, σε μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της εντατικοποίησης, καθώς ανεξαρτήτως εγκλεισμού οι στόχοι πρέπει να πιαστούν, οι αναμονές να πέσουν και τα κέρδη να αυξηθούν. Μας κρατάν στο σπίτι, χωρίς σαφή ημερομηνία επιστροφής, όχι μόνο γιατί δεν έχουν την διάθεση να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή μας στους χώρους, (οι επενδύσεις σε 5G και στο internet of things κοστίζουν άλλωστε) αλλά και γιατί πολύ πιο εύκολα μπορούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας διασπάσουν ανάλογα με τα κέφια τους.

Μας θέλουν μόνους, φιμωμένους, να μην αντιδράμε, να μην μιλάμε μεταξύ μας, να μην διεκδικούμε. Τρίβουν τα χέρια τους για ένα νομοσχέδιο που θα βάλει φρένο στις διεκδικήσεις μας, που θα μας απαγορεύει να βγούμε στο δρόμο θαρρετά, όπως τόσα χρόνια κάνουμε, και να φωνάξουμε για αυτά που μας ανήκουν.

Συνάδελφοι, καμία φίμωση της φωνής μας δεν πρέπει να γίνει δεκτή, κανένα βασικό και αναφαίρετο δικαίωμά μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν βάζουμε καθόλου νερό στο κρασί μας. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν θα αφήσουμε να περάσει τίποτα στα «ψιλά» γράμματα. Μας φοβούνται γιατί ξέρουν ότι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να γίνουμε ανίκητοι. Η δύναμή μας είναι η οργάνωση στο Σωματείο μας, το Vodafone-360 Connect –Λ.Θ. Δίνουμε απάντηση , ενωμένοι οι εργαζόμενοι όλου του κλάδου μέσα από το Κλαδικό μας Συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ. Ενώνουμε την  φωνή μας μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους όλης της χώρας, στο δρόμο. Να υψώσουμε το ανάστημά μας σε κάθε προσπάθεια σίγασης και καταστολής, στην πάλη για δουλειά στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.

Κανένας να μην δεχτεί να του κλείσουν το στόμα, όλοι μαζί να φωνάξουμε για το μέλλον που μας ανήκει!!!

Δίνουμε μια πρώτη απάντηση στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη Σύνταγμα 8μ.μ. για το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα