Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αιτήματα

H προστασία, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του κορονωïού δεν μπορεί να περιορίζεται στην ατομική ευθύνη 

Απαιτούμε εδώ και τώρα από το κράτος και την εργοδοσία να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας 

To Σωματείο μας βάζει στο επίκεντρο ουσιαστικά μέτρα:
  • Ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους ευπαθών ομάδων, σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού. Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Ούτε συζήτηση να σπαταληθεί η κανονική ετήσια άδεια του εργαζόμενου, όχι στις άδειες άνευ αποδοχών.
  • Σε περίπτωση διακοπής εργασιών τμημάτων της επιχείρησης (καταστημάτων, τηλεφωνικών κέντρων κ.α.) να μην χαθεί κανένα μεροκάματο, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Σε καμία περίπτωση χρήση κανονικής ή άδειας άνευ αποδοχών. 
  • Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές.
  • Η Vodafone να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος (π.χ. με την ασφαλιστική που συνεργάζεται) για τακτικούς προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους από το φαινόμενο της διασποράς του ιού. 
  • Για τα τμήματα εργαζόμενων που η δουλειά τους αφορά στην λειτουργία του δικτύου επικοινωνιών για τις ανάγκες του λαού, η εργασία να γίνεται με καθεστώς προσωπικού ασφαλείας, και με όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, με συχνές απολυμάνσεις, με γιατρούς εργασίας σε κάθε βάρδια, με παροχή στους εργαζόμενους όλων των μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. 
  • Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις ή εκ περιτροπής εργασία. Να ανανεωθούν εδώ και τώρα όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις 
  • Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών στην εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
  • Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις άμεσα για 48ώρη απολύμανση. Να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Καμία άνευ αποδοχών άδεια. Καμία κανονική άδεια. Άδεια με πλήρεις αποδοχές. 
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών για όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μία ή δυο καθαρίστριες ανά κτήριο για όλες τις βάρδιες. 
  • Ατομικά γραφεία, ακουστικά, πληκτρολόγια σε όλους τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ, ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. 
  • Αντισηπτικά και καθαριότητα σε κάθε χώρο εργασίας. Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) σε όλους τους εργαζόμενους. Η προμήθεια τους, όπως και η καθαριότητα του χώρου δεν είναι ατομική μας ευθύνη. 
  • Ειδικά σε όλους όσους έρχονται σε επαφή με το κοινό να ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Α) Για τους τεχνικούς πεδίου: Να προμηθεύονται μάσκες, γάντια , αντισηπτικά με ευθύνη της εταιρείας. Να αποφεύγεται η επαφή με πελάτες που νοσούν ή υπάρχει υποψία να νοσούν. Β) Για τα καταστήματα: Να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (γραφεία, πληκτρολόγια, προθήκες προϊόντων, ταμειακές μηχανές). Μάσκες, γάντια. Μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων. Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας μέσα στα καταστήματα της εταιρείας. 
  • Στα κτήρια όπου η μετακίνηση των εργαζόμενων γίνεται με εταιρικά πούλμαν να πυκνώσουν τα δρομολόγια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Να απολυμαίνονται τακτικά και με ευθύνη της εταιρείας τα πούλμαν που μεταφέρουν εργαζόμενους μετά την εκτέλεση των δρομολογίων. 
  • Απαιτούμε να δεσμευτεί η Vodafone όχι μόνο να μην γίνει καμία διακοπή σύνδεσης ή φραγή για τους συνδρομητές και τους εργαζόμενους αλλά και να ανασταλούν όλοι οι λογαριασμοί για την λαϊκή οικογένεια.

 
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ:
  • Το άνοιγμα όλων των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την λειτουργία όλων των ανενεργών μονάδων Υγείας. 
  • Την 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία . 
  • Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρα προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Την ιατρική παρακολούθηση προνοιακών ιδρυμάτων, σχολείων όλων των βαθμίδων, στρατιωτικών μονάδων και προσφυγικών δομών.
  • Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
ΓΙΑ ΤΟ ΗΟΜΕ OFFICE

Το Σωματείο μας διαφωνεί γενικά με την δουλειά από το σπίτι ως ευέλικτη μορφή εργασίας που όχι μόνο διευθετεί τον χρόνο εργασίας αλλά αποξενώνει τον εργαζόμενο. Άλλωστε έχουμε πείρα από την εφαρμογή του home office. Ξέρουμε ήδη τι σημαίνει να δουλεύουμε πρακτικά χωρίς ωράριο, να ξυπνάμε χάραμα για να κάνουμε support και να λύσουμε κάποιο πρόβλημα, να συνεχίζουμε να δουλεύουμε μετά τη βάρδια. Ξέρουμε ήδη πόσο εντατικοποιεί την εργασία μας όλο αυτό και πόσα κέρδη βγάζει για την επιχείρηση. Ξέρουμε πόσα λειτουργικά έξοδα γλιτώνει γιατί πολύ απλά είμαστε σπίτια μας και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Καταλαβαίνουμε όμως ότι πολλοί συνάδελφοι μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Τον φόβο και την ανησυχία μας πρέπει να τον κάνουμε δύναμη διεκδίκησης των ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία.
  • Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή του Home office (τηλεργασίας) θα αφορά ΜΟΝΟ τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. 
  • Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον και κατά συνέπεια δεν δεχόμαστε τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς. 
  • Απαιτούμε προστασία του ωραρίου, όχι στην δουλειά λάστιχο.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Καμία επιμήκυνση και αύξηση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το οκτάωρο. Αντιστεκόμαστε στην ευελιξία να εργάζεσαι συνεχώς και τα όρια στον εργάσιμο χρόνο να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. 
  • Απαιτούμε παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από την εταιρεία: γραφείο, καρέκλα, laptop και οθόνες, σύνδεση στο Internet. Κανένας δεν εργάζεται με δικά του μέσα. Είναι ευθύνη της εταιρείας.
  • Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων και των εταιρικών δεδομένων για την περίοδο της εργασίας από το σπίτι. Καμία μετακύλιση ευθυνών στον εργαζόμενο. 
  • Ξεκαθαρίζουμε στους εργαζόμενους με παιδιά θα τους δοθεί η ειδική άδεια που δικαιούνται. Καμία σκέψη για συνδυαστική χρήση άδειας ειδικού σκοπού και smart working από το σπίτι. 
  • Έγκαιρη ενημέρωση. Δεν είναι σωστό οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται πάντα τελευταίοι ακόμα και για το που θα δουλέψουν την επόμενη μέρα μετά το τέλος του ωραρίου εργασίας τους.



Τα παραπάνω αιτήματα είναι τα αυτονόητα μέτρα που θα έπρεπε κράτος και εργοδοσία να έχουν λάβει εδώ και δύο εβδομάδες στα πλαίσια της προστασίας της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.



Καλούμε άμεσα την Διοίκηση της εταιρείας Vodafone να τοποθετηθεί άμεσα και γραπτά σε όλα τα παραπάνω.