Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 7ΩΡΟ-5ΜΕΡΟ-35ΩΡΟ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 7ΩΡΟ-5ΜΕΡΟ-35ΩΡΟ

Το σωματείο μας καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας της Vodafone η οποία σπεύδει να αξιοποιήσει το νέο αντεργατικό νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με την στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στα περισσότερα άρθρα. Πρώτη πράξη του έργου είναι η περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η προσπάθεια νομιμοποίησης της πρακτικής της να θεωρεί το διάλειμμα εκτός του εργάσιμου χρόνου. Η Vodafone προχωρά και σε μείωση του ξεκινώντας από τους συναδέλφους που είχαν υπογράψει 9ωρη σύμβαση το 2018. Η εργοδοσία να θυμίσουμε, τότε, υποχρέωσε σε ατομικές συμβάσεις μέρος των εργαζομένων, όπου έβγαλε εκτός το διάλειμμα θεωρώντας το ως μη εργάσιμο χρόνο, , καθιερώνοντάς το σε όλους τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονταν στα τμήματα που ισχύει το 9ωρο.

Χρόνια τώρα, στον κλάδο μας γίνεται κουβέντα για τον ενεργό-ανενεργό χρόνο εργασίας, για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για το διάλειμμα, ο,τιδήποτε έχει να κάνει σχετικά με την εργάσιμη μέρα, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να δουλεύει ακόμα περισσότερο και να παράγει και περισσότερο. Το έργο το έχουμε ζήσει και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ‘όπως και ανάπτυξης. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχει ο εργαζόμενος. Η ανάπτυξή τους χτίζεται πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων. Την ώρα που χτυπάνε χτυπάνε το 8ωρο-5νθημερο, έρχονται με καταστολή στην συνδικαλιστική δράση και στα σωματεία, που βάζουν την υγεία μας και τη μόρφωση των παιδιών μας στο ζύγι κόστους οφέλους, δίνουν πακτωλό χρήματων και μέσω επενδύσεων στους μονοπωλιακούς ομίλους. Εμείς στενάζουμε κάτω από το βάρος της ακρίβειας και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν πάρτυ με τις φοροελαφρύνσεις που τους χαρίζουν απλόχερα όλες οι κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί στοχεύουν οι εργαζόμενοι να είναι δεμένοι χειροπόδαρα στις επιδιώξεις των μονοπωλίων για την κερδοφορία τους και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η αξιοποίηση και η επέκταση της τηλεργασίας στον όμιλο Vodafone, που είναι η νέα πραγματικότητα για το 90%, έρχεται να εντείνει όλες τις παραπάνω πλευρές. Στο όνομα της πανδημίας, η τηλεργασία γίνεται όπλο στα χέρια της, ώστε να εντατικοποιεί την εργασία μας, να δουλεύουμε παραπάνω ώρες χωρίς την νόμιμη αποζημίωση. Έχει σμπαραλιαστεί κάθε έννοια διαχωρισμού προσωπικής και οικογενειακής ζωής με τα σπίτια μας να έχουν μετατραπεί σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.

Το μεγάλο κεφάλαιο με τον νόμο έκτρωμα μπόρεσε και κατοχύρωσε μια σειρά διατάξεις που είχαν στόχο να βάλουν στο χέρι ό,τι είχε απομείνει από τα δικαιώματα μας. Η αξιοποίηση του νόμου εκτρώματος Χατζηδάκη έρχεται να επιβεβαιώσει, πως οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων νομοθετούν κατά παραγγελία του κεφαλαίου, ώστε να έχουν φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό ώστε να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους. Αποτελεί αντιδραστική τομή τόσο στην ανατροπή θεμελιακών κατακτήσεων στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση του 8ωρου όσο και στην ανατροπή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατακτήθηκαν με πολύχρονους και σκληρούς ταξικούς αγώνες.

Για το ξήλωμα του εργάσιμου χρόνου έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ο καθένας έβαζε το λιθαράκι του ώστε οι εργαζόμενοι να παραδίδουν όλο και περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στην υπηρεσία των μονοπωλίων.

Συνάδελφοι,

Η εργοδοσία της Vodafone, στην παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε, έμεινε κρυμμένη πίσω από τους αντιλαϊκούς νόμους, πως όλα αυτά που κάνει είναι νόμιμα και ακολουθούν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από την εργοδοσία που είναι πρώτη στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, εχθρεύεται το σωματείο και τις αποφάσεις των εργαζομένων, προχωράει σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας όλες τις τακτικές εκβιασμού ώστε να υλοποιήσει το έργο της.

Το Σωματείο μας, είναι ξεκάθαρο! Δεν δεχόμαστε το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας. Δεν κάνουμε πίσω από τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματα μας, αγώνας ενάντια σε όλους τους αντεργατικούς νόμους!

Συνεχίζουμε συλλογικά να διεκδικούμε τα αιτήματα μας:

  • Διεκδικούμε 7ωρο – 5νθημερο-35ωρο,
  • Σύμβαση ενιαία στον όμιλο που δεν θα αφήνει κανέναν συνάδελφο εκτός. Σπάμε τον διαχωρισμό της εργοδοσίας!
  • Απαιτούμε υπογραφή Κλαδική σύμβαση του Κλαδικού συνδικάτου, το ΣΕΤΗΠ.
  • Συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς, rapid test για όλους τους εργαζόμενους. Ενημέρωση των εργαζόμενων, επιστημονικά άρτια και οργανωμένη.
  • Λέμε όχι στην τηλεργασία. Τα σπίτια μας δεν είναι χώροι δουλειάς. Δεν ανεχόμαστε την διάλυση της ζωής μας, την εντατικοποίηση της εργασίας. Άμεση επιστροφή με ασφάλεια στον χώρο δουλείας όλων των εργαζόμενων που θέλουν και μπορούν να επιστρέψουν

Κανένας μόνος του – δεν υπογράφουμε δεν συναινούμε σε περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων μας