Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2019:

46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ
Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου (14-17 Νοέμβρη 1973). Ο ξεσηκωμός αυτός αποτέλεσε την κορύφωση της πάλης του λαού και της νεολαίας μας ενάντια στην Χούντα των συνταγματαρχών. Στα χρόνια της Χούντας (1967-1974) χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές, χιλιάδες λαού φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, πέρασαν από στρατοδικεία, βασανίστηκαν φρικτά ενώ πολλοί δολοφονηθήκαν.
Η Χούντα με κάθε τρόπο υπηρέτησε τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των μονοπωλίων της εποχής. Υπηρέτησε με κάθε τρόπο τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Πρόκειται για τους σχεδιασμούς που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974. Γι’ αυτό άλλωστε κεντρικό σύνθημα των ημερών του ξεσηκωμού ήταν το «ΕΞΩ αι ΗΠΑ, ΕΞΩ το ΝΑΤΟ».
Πρόκειται για σύνθημα πιο επίκαιρο όσο ποτέ. Παίρνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση ΝΔ υπέγραψε την επέκταση και αναβάθμιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις. Ενέπλεξε και εμπλέκει καθημερινά την χώρα μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αντίθετα, είναι ακριβώς αυτοί οι σχεδιασμοί που προκαλούν την φτώχεια και τους πολέμους, είναι η πολιτική που δολοφονεί καθημερινά αμάχους, η πολιτική που ξεριζώνει εκατομμύρια ανθρώπους και τους μετατρέπει σε πρόσφυγες.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο φετινός εορτασμός έχει μεγάλη σημασία.
Στέλνουμε μήνυμα στην εργοδοσία της Vodafone, που κανονίζει εκδρομούλα στην Πάρνηθα,  πως οι εργαζόμενοι την Κυριακή θα είναι στο δρόμο, συνεχίζοντας την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στο σήμερα.
Εμείς οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, θα δώσουμε και φέτος το μαζικό «παρών» στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Δίνουμε απάντηση στο δόγμα «νόμος και τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, στην προσπάθεια που κάνουν οι μεγαλοβιομήχανοι να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο.
Η καλύτερη τιμή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η συνέχιση του αγώνα μας στο σήμερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.